El passat dijous dia 4 es va celebrar la jornada sobre Ciberaddicció, l’última de les sessions del cicle “Seguretat en les TIC i les xarxes socials”, organitzat per l’AMPA durant aquest trimestre.

Més d’una vintena de famílies van assistir a la jornada, on es va parlar de la necessitat de prendre consciència del problema per poder-lo solucionar, així com dels primers signes d’alerta que indiquen un possible cas de ciberaddicció.

Entre els adolescents, les dades són preocupants. Un 19% mostra un ús de risc en xarxes socials, un 13% un abús i un 7% una dependència. En total, gairebé un 40% de la mostra fa un ús problemàtic de les xarxes socials.

Una de les millors opcions per prevenir la ciberaddicció és limitar les hores d’exposició a les pantalles. De fet, els especialistes recomanen un màxim d’una hora al dia per a nenes i nens de 7 a 12 anys, que baixa fins a 30 minuts entre el col·lectiu de 3 a 6 i a 0 entre els menors de 3.

En qualsevol cas, l’opció més efectiva és conèixer els riscos, aplicar el sentit comú i arribar a pactes consensuats sobre l’ús dels dispositius. En paraules d’Albert López, formador i ponent de la jornada, «és essencial que mares i pares es formin en l’ús dels mòbils i les xarxes socials per acompanyar de la millor manera possible als seus fills en l’ús segur de les TIC. El problema no és internet, sinó l’ús que se’n fa».

Des de l’AMPA destaquen la bona acollida del cicle, que ha servit per «resoldre dubtes, donar eines i aportar coneixements per prendre decisions amb criteri».